Ministrul Muncii, Andrea Nahles, un membru social-democrat al coaliției guvernamentale conduse de cancelarul Angela Merkel, a lucrat în ultimele luni la acest proiect legislativ, în urma unei legi a tribunalului federal care a decis că cetățenii Uniunii au dreptul să primească beneficii la doar șase luni de la ajungerea în Germania, informează The Guardian.
Nahles a argumentat că o astfel de lege ar încuraja „turismul social” și a arătat că municipalitățile responsabile de plata ajutoarelor de șomaj primesc pe nedrept o povară în plus, întrucât 800 de milioane de euro sunt cheltuiți în fiecare an în acest scop pentru cei 130.000 de cetățeni europeni înregistrați în acest moment ca șomeri. Legea nu ar elimina dreptul la ajutor social al cetățenilor europeni care sunt angajați în acest moment, pentru că ei au fost înscriși în câmpul muncii în Germania.
„Ceea ce este clar e că cei care trăiesc, muncesc și cei care își plătesc contribuțiile au dreptul legal să beneficieze de sistemul nostru de ajutor social. Dar pentru cei care nu au muncit niciodată la noi în țară și sunt dependenți de suportul financiar oferit de stat pentru a-și permite traiul de zi cu zi, principiul este că ei pot să aplice să primească subvenții din țara de origine”, a declarat Nahles, citată de The Guardian.
Ministrul a adăugat că modificarea legislativă va acoperi un gol și va ajuta la consolidarea„încrederii în mobilitatea laborală a muncitorilor”, unul dintre principiile de bază ale UE. Îngrijorările referitoare la abuzurile pe care le poate genera libera circulație a fost unul dintre argumentele celor care au susținut Brexit-ul și au fost în favoarea deciziei ca Marea Britanie să iasă din Uniune.
Emilia Müller, un minister din partea Uniunii Creștin Sociale din Bavaria, parteneul Creștin-Democraților lui Merkel, a primit foarte bine reglementarea:„Este un lucru oportun… pentru a reuși acoperirea golului deschis de legea dată de tribunalul federal, care ar fi condus la un acces necontrolat la sistemul nostru de asistență socială”, a spus aceasta.
Legea a primit, însă, și multe critici, printre cei care s-au opus fiind și cei din Partidul Verde și cei din partidul Linke, de stânga, al cărui lider, Katja Kipping, a argumentat că aceste prevederi aduc în discuție întrebarea„în ce direcție se va dezvolta Uniunea Europeană mai departe?”. Aceasta a spus că guvernul german ar trebui, mai degrabă, să se concentreze pentru a asigura un venit minim garantat în toată Uniunea Europeană.
În iunie, 450.000 de oameni din 27 de alte state membre au primit ajutoare sociale în Germania, un total de 12% dintre toți străinii din țară. În jur de 135.000 proveneau din Bulgaria și România, iar dintre aceștia 42% sunt angajați, dar se bazau și pe ajutoarele sociale pentru a-și regla veniturile și a le aduce la nivelul adecvat.